Épületenergetikai szimuláció alapjai

Honlap
Fel

Tárgyleírás:

ˇ        Integrált tervezési folyamat. Integrált tervezői megközelítés és fázisainak az ismertetése. Az épületek energiahatékonyságának a meghatározása.

ˇ        Bevezetés az épületenergetikai szimulációba. Az épületek energiahatékonyságát befolyásoló tényezők. Az épületenergetikai modell előkészítése a szimulációhoz. Az input meteorológiai adatok részletes leírása. Meteorológiai adatok beolvasása, adatformátumok és példák.

ˇ        Épületenergetikai modellezés alapjai. Épületenergetikai szoftverek áttekintése, a különböző számítási módszerek bemutatása.

ˇ        Belső terek komfortja, hőkomfort. Hőérzet, szubjektív hőérzeti skála, PMV és PPD értékek. Az emberi test hőtermelése, hőleadása, tevékenysége. Operatív hőmérséklet.

ˇ        Multi-zónás termikus modell elve. Termikus 3D-s multizónás modellezés. Termikus zónák energetikai terheléseinek az ismertetése. Zóna interakció.

ˇ        Szoláris szimuláció. Egy mintaépület modelljének szoláris elemzése. Természetes fényerősség szimuláció és szoláris nyereség elemzésének a bemutatása.

ˇ        Dinamikus energetikai szimulációs szoftver. Energetikai modellező szoftver bemutatása és a felhasználói interface ismertetése. Szoftver telepítése.

ˇ        Multi-zónás termikus modell megszerkesztése. Példaépület multi-zónás 3D modelljének a megszerkesztése. A termikus zónák tulajdonságainak a hozzárendelése, határoló felületek és helyiségtípusok megnevezése.

ˇ        Épületszerkezet input adatai. Épületszerkezet megszerkesztése, építőanyagok paramétereinek az adatbevitele, rétegrendek megszerkesztése, teljes szerkezet összeállítása és hozzárendelése a határoló felületekhez.

ˇ        Épületüzemeltetés és belső hőterhelések. Hőterhelések meghatározása és adatbevitele - felhasználók, világítás, elektromos berendezések. Épületüzemeltetés meghatározása és menetrendek bevitele. A menetrendek hozzárendelése a hőterhelésekhez, légcseréhez és a parancsolt léghőmérséklethez.

ˇ        Szimuláció futtatása és az eredmények leolvasása. Futtatást megelőző ellenőrző lista áttekintése. A szimuláció indítása, lefutási folyamata, generált eredmények leolvasása, hibák és figyelmeztetések elemzése és a végeredmények leolvasása.

ˇ        Tárgyösszefoglaló és konzultáció. Kérdések a tananyaggal kapcsolatban. Energetikai szimulációs szoftverek, esettanulmányok bemutatása.

Honlap | Oktatás | English Education | Munkatársak | Szakmérnöki oktatás | TDK és PhD | Hőfizika labor | Szakcsoportok

 A szerzői jogi vagy egyéb tulajdonjogra vonatkozó információ helye.
Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen: [ProjektEmail].
Utolsó módosítás: 2019.11.18.