Épületek komfortja

Honlap
Fel

ˇ         Bevezetés a komfortelméletbe. A komfortelmélet fő témakörei. Az ember és környezete közötti kapcsolat. Hőkomfort. Hőérzet, szubjektív hőérzeti skála, PMV és PPD értékek.

ˇ         Hőérzetet befolyásoló tényezők. Metabolikus hő. Az emberi test hőtermelése, hőleadása, tevékenysége. A ruházat hőszigetelő képessége. Operatív hőmérséklet.

ˇ         Hőegyensúlyi és komfortegyenlet. Fanger féle komfort diagramok. Termikus műember.

ˇ         Helyi diszkomfort tényezők hatása. Huzat, meleg padlók, vertikális hőmérsékletkülönbség, sugárzó aszimmetria. Felületfűtések és hűtések hőérzeti kérdései (falfűtés, padlófűtés, mennyezethűtés).

ˇ         Belső környezeti minőség. Belső levegő minőség definíciója. A belső levegő minőségét befolyásoló szennyezőanyagok, előfordulási helyük.

ˇ         Szennyezőanyag forráserőssége. Az érzékelhető levegő minőség. Szagérzékelés mechanizmusa. Az érzékelhető levegő minőség mérési módszerei.

ˇ         Szén-dioxid koncentráció hatása az ember közérzetére. Illékony szerves vegyületek (VOC, TVOC). Formaldehid.

ˇ         Beteg  épület szindróma (Sick Building Syndrom).

ˇ         Tervezési és méretezési kritériumok az épületek fűtési, hűtési és szellőző rendszereinél. Vonatkozó szabványok (MSZ EN ISO 7730, MSZ EN 15251, MSZ CR 1752).

ˇ         Hőkomfort számítása MSZ EN ISO 7730 szabvány szerint. A helyiség méreteinek a rögzítése, léghőmérsékletének, légsebességének és operatív hőmérsékletének a mérése komfort mérőállomással.

ˇ         Besugárzási tényezőn alapuló számítás levezetése és a felületek közepes sugárzási hőmérsékletének a megállapítása. Ruházat hőszigetelő képességének a megállapítása. Operatív hőmérséklet számítása.

ˇ         A helyiség hőkomfort osztályba sorolása táblázatot alkalmazva. PMV és PPD indexek megállapítása a légsebesség és az operatív hőmérséklet függvényében.

Honlap | Oktatás | English Education | Munkatársak | Szakmérnöki oktatás | TDK és PhD | Hőfizika labor | Szakcsoportok

 A szerzői jogi vagy egyéb tulajdonjogra vonatkozó információ helye.
Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen: [ProjektEmail].
Utolsó módosítás: 2019.11.18.